Записатися на прийом

    *Обов'язкові поля


    alt

    м. Житомир, вул. Кібальчича 2/4, корпус «Б»

    Послуги

    Лікування відкритокутової глаукоми

    Про хворобу «глаукома відкритокутова»

    Це надзвичайно серйозне та небезпечне захворювання очей, що відрізняється підвищеним внутрішньоочним тиском, внаслідок порушення циркуляції очної рідини. Накопичення внутрішьоочної рідини є причиною підвищеного тиску всередині очного яблука. В наслідок чого зоровий нерв постійно відчуває навантаження і з часом його волокна гинуть, припиняючи передавати сигнали до головного мозку. В решті решт людина починає гірше бачити, має проблеми з орієнтацією в просторі, порушується периферичний зір. Якщо глаукому не діагностувати вчасно та не лікувати, все закінчується повною, незворотною сліпотою та інвалідністю.

    В оці людини постійно здійснюється продукція певної кількості внутрішньоочної рідини, яка циркулюючи всередині ока, омиває його різні структури, несе в собі поживні речовини. Існує певна системи трубочок (трабекулярна сітка), через яку внутрішньоочна рідина з ока виходить, забезпечуючи постійну кількість рідини, а відповідно і тиску. Від постійності та стабільності внутрішньоочного тиску залежить нормальна робота зорового нерву.

    Відкритокутовий тип глаукоми означає порушення прохідності рідини В самих трубочках, в той час як доступ до них збережено.

    4.9/5 - (61 votes)

    Причини розвитку

    Відкритокутова глаукома відноситься до генетичного типу захворювань, а також залежить від багатьох зовнішніх факторів (вікові зміни, наявність інших хвороб, занадто сильне навантаження на очі і т.п.) Нерідко відкритокутовою глаукомою боліють пацієнти, що страждають на атеросклероз, гіпертонію, цукровий діабет, а також люди, у яких є загальні порушення метаболізму.

    Форми та симптоми захворювання

    Проста первинна глаукома відкритокутова часто вражає обидва ока. Небезпека хвороби в тому, що на початкових стадіях хвороба не виявляє себе будь-якими симптомами.

    Людина самостійно не в змозі визначити або відчути рівень внутрішньоочного тиску.

     Скарги на зір з’являються лише в розвинутій стадії хвороби, коли процес гибелі зорового нерву вже є незворотнім. Саме з цієї причини всім після 40-ка років наполегливо рекомендовано профілактична перевірка рівня внутрішньоочного тиску на прийомі у окуліста. Оскільки лише таким чином можна віднести пацієнта до групи ризику або встановити діагноз вже присутньої хвороби.

    Перші симптоми, що свідчать про можливість хвороби:

    • людина бачить нібито райдужні кола, якщо дивиться безпосередньо на джерело світла;
    • у хворого знижується здатність чітко бачити предмети, що знаходяться на різних відстанях;
    • затуманення погляду, мерехтіння перед очима;
    • часто болить голова в ділянці очей та брів.

    Діагностика

    На даний момент розвитку сучасної офтальмології існує чіткий протокол обстеження та спостереження пацієнтів з глаукомою – це:

    • визначення та контроль внутрішньоочного тиску (контактними методами та безконтактним методом – пневмотонометрія);
    • визначення чутливості клітин зорового нерву за допомогою високочутливих комп’ютерних тестів – виконання комп’ютерної сферопериметрії зорових нервів;
    • визначення товщини нервових волокон в ділянці зорового нерву – оптична когерентна томографія (або ОКТ) зорових нервів;
    • аналіз структури кута передньої камери (анатомічної області, в якій розташована дренажна система ока);
    • визначення товщини рогівки (пахіметрія)

    Застосовуючи сучасне обладнання, лікар має можливість визначити найменші відхилення в зоровій системі та вчасно розпочати лікування, на багато років уберігши зір пацієнта. Тому не нехтуйте візитом до офтальмолога. Пам’ятайте, що на ранніх стадіях хвороба добре піддається лікуванню, а розвинені стадії ураження призводять до значної або повної втрати зору.

    Лікування відкритокутової глаукоми

    Боротися з відкритокутовою глаукомою можна різними способами:

    1. Гіпотензивна терапія. Це медикоментозний метод, що передбачає застосування спеціальних крапель, щ покращують відтік внутрішньоочної рідини.
    2. Лазерними променями. Пробиваються мікроскопічні отвори в дренажних трубочках ока.
    3. Хірургічне втручання. Створення спеціального додаткового отвору в очному яблуці хірургічним шляхом, через який здійснюється дренаж рідини. Або імплантація в ділянці дренажної системи ока спеціальних штучних дренажних пристроїв, через який виходить надлишкова рідина. Зазвичай хірургічне лікування пропонується пацієнту у випадку відсутності ефекту від консервативної терапії за допомогою крапель чи лазеру, а також у випадках розвинутої стадії глаукоми при значній атрофії зорового нерву.

    Як запобігти розвитку відкритокутової глаукоми?

    На жаль, сучасна медицина у сфері офтальмології не дає гарантій на успішне лікування даної патології. Лікарі медичного центру «КЛІНІКА ЗІР» роблять все від них залежне для того, щоб знову повернути пацієнтам повноцінний зір або зберегти, той що залишився. У любому випадку лікувати патологію вкрай необхідно, так як вона має прогресуючий перебіг та може призвести до повної та незворотної втрати зору. Тому саме важливе – це своєчасне виявлення хвороби та застосувати всі міри для її лікування.

    Записатися на консультацію та огляд лікаря-офтальмолога «КЛІНІКА ЗІР» Ви можете по вказаним на сайті телефонам. Будьте здорові!

    Наші Фахівці

    Дякуємо за повідомлення!
    Ми скоро зв'яжемося з Вами.